تاریخ و زمان انتشار : 11:47  -   1394/10/14 ارسال به دوستان

مراقب قرص شب امتحان یا همان ریتالین باشید؛ اعتیاد در کمین

متیل فنیدات ، قرص اعتیاد‌آور شب امتحانی با جوانان چه می کند؟

این روزها درس خواندن هم بهانه ای برای اعتیاد شده است و بار‌ها دیده شده است که دانشجویان برای فرار از فشار امتحان و همچنین بنا به وجود این عقیده غلط که مواد اعتیاد زا ذهن را باز می‌کنند و تمرکز را افزایش می‌دهند، به ورطه هولناک اعتیاد می‌افتند.

متیل فنیدات که بیشتر به نام تجاری آن، ریتالین شناخته می‌شود، از مشتقات گروه آمفتامین‌هاست که برای درمان بیش‌فعالی، افزایش توجه و برخی از مبتلایان به افسردگی تجویز می‌شود.
 برخی از دانشجویان برای تقویت حافظه و شب‌ بیداری از ریتالین استفاده می‌کنندداروی ریتالین فقط با تشخیص پزشک متخصص باید مصرف شود و فروش این دارو بدون نسخه پزشک مجاز نیست. این دارو بیشتر در میان دانشجویانمصرف دارد، تا جایی که نام‌های دیگری با عنوان قرص شب امتحان و قرص دانشجویی به خود گرفته است.
مصرف این قرص‌ها اگرچه باعث تمرکز در شب امتحان می‌شود ولی مضراتش بیشتر از فوایدش است. روانشناسان و روانپزشکان می‌گویند که در وهله اول مصرف این قرص‌ها به‌دلیل اعتیادآوربودن باید منع شود. علاوه بر این، آنها معتقدند که اضطراب و دلشوره نیز از دیگر عوارض استفاده از این دارو است متفاوت است.
دانشجویانی که از این دارو به طور خود سرانه استفاده می کنند موقتا دارای تمرکز و توجه بالا شده و کمتر می‌خوابند ، اما پس از مدتی به این دارو وابستگی روانی پیدا می‌کنند و نمی توانند مصرف آن را کنار بگذارند.
برنامه ریزی درسی مناسب، ورزش، تغذیه صحیح( استفاده از قهوه  و چای) و عدم وارد کردن فشار بر دانشجو توسط والدین و اساتید که منجر به شکل گیری اضطراب در آنها می شود ، بهترین راهکارها برای کسب موفقیت تحصیلی است و لذا مصرف ریتالین به این منظور به هیچ وجه توصیه نمی شود.
 آثار مصرف ریتالین:
از آنجا که ریتالین دارویی است که توسط پزشکان تجویز می شود, مصرف کنندگان تصور می کنند این قرص ها بی خطرند و آن ” بد نامی ” مواد مخدر را ندارند. در حالی که عوارض مصرف خودسرانه این قرص ها می تواند در حد مواد دیگر نظیر کوکایین و آمفتامین باشد.مدت اثر اين دارو 6-4 ساعت است.
روش استفاده:
اين دارو به شكل خوراكي و يا تدخين استفاده مي‌شود.
عوارض سوء مصرف ريتالين:
ـ عصبی شدن و بی خوابی
ـ حالت تهوع و استفراغ
ـ احساس سرگیجه و سردرد
ـ تغییرات ضربان قلب و فشار خون(که معمولا به صورت افزایش است ولی در مواردی نیز به شکل کاهش دیده می شود)
ـ خارش و جوش های پوست
ـ دردهای شکمی, کاهش وزن و مشکلات معده
ـ مصرف دایمی و اعتیاد(وابستگی)
ـ بروز حالت های روان پریشی (جنون) و علایم وابستگی به ریتالین
ـ بروز افسردگی پس از قطع مصرف
عوارض مصرف مقادیر زیاد ریتالین:
ـ از دست دادن اشتها و سوء تغذیه
ـ لرزش و پرش عضلات
ـ تب,تشنج و سردرد
ـ نامنظم شدن ضربان قلب و تنفس که در مواردی می تواند به شکل خطرناکی ادامه پیدا کند
ـ تکرار حرکات و اعمال بی هدف
ـ بروز حالت های پارانویید(سوء ظن), توهم و هذیان
ـ احساس حرکت و جنبش حشرات در زیر پوست
علائم ترك:
علائم ترك مصرف اين دارو بصورت دردهاي عضلاني، خواب آلودگي و افسردگي بروز مي‌كند.

(تاکنون در چند مورد سوء مصرف ریتالین منجر به مرگ شده است)