کانال اینیستاگرام دانشگاه چکیده اخبار دانشگاه کانال تلگرام دانشگاه       جستجو
تاریخ و زمان انتشار : 09:31  -   1395/10/04 ارسال به دوستان

جدیدترین محصول مرکز تحقیقات صنعت ساختمان دانشگاه آزاد اسلامی قزوین؛
"ژئوپلیمر" یا "بتن بدون سیمان"

مرکز تحقیقات صنعت ساختمان دانشگاه آزاد اسلامی قزوین، جدیدترین دستاورد تحقیقاتی خود با عنوان "ژئوپلیمر" یا "بتن بدون سیمان" را رونمایی نمود.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی قزوین، مدیر مرکز تحقیقات صنعت ساختمان این دانشگاه با اشاره به تاریخچه تولید این محصول، گفت: تیم تحقیقاتی ژئوپلیمر به سرپرستی سجاد یاسری و با همکاری خانم ها غزل حاجی آقایی و فرناز محمدی با هدف تحقیق و توسعه بتن های نوین بدون سیمان (ژئوپلیمر) جهت دستیابی به طرح اختلاط و ساخت نمونه های ژئوپلیمری در پاییز سال 1392 تشکیل شد.

پوریا حاجی کریمی افزود: این تیم در مدت زمان کمتر از 6 ماه پس از بررسی کامل واکنش های شیمیایی و متالورژی و ریزساختارهای ژئوپلیمری با بهره گیری از آنالیزهای  PSDL، XRF، XRD، FTIR و SEM موفق به ساخت نمونه ی پرمقاومت خمیر ژئوپلیمری با مقاومت 70 مگا پاسکال در سن کمتر از 24 ساعت شد و نتایج کار خود را در قالب چند مقاله علمی نیز منتشر نمود.

وی ادامه داد: این تیم که با راهنمایی استادان به نامی همچون دکتر رضا فرخ زاد و مهدی مهدیخانی مشغول به کار است، با توجه به بکر بودن بازار مصرف ژئوپلیمر در کشور و نیازهای متعدد حوزه های اجرایی، در راستای کاربردی کردن دستاورد خود مشغول مطالعه و تحقیق در خصوص کاربردهای صنعتی و تجاری این محصول می باشد.

حاجی کریمی در خصوص ضرورت تولید بتن های بدون سیمان به معایب و نقاط ضعف بتن های معمولی که با استفاده از سیمان تولید می شوند پرداخت و افزود: تولید سیمان های پرتلند معمولی علاوه بر مصرف بالای منابع طبیعی و انرژی، آلایندگی بسیار بالایی نیز دارند. حدود 8 درصد از کل آلودگی کربن دی اکسید اتمسفر ناشی از صنایع تولید سیمان پرتلند است.

مدیر مرکز تحقیقات صنعت ساختمان دانشگاه آزاد اسلامی قزوین تصریح کرد: از سوی دیگر بتن ساخته شده با سیمان های پرتلند در معرض محیط های اسیدی، سولفاتی، کلرایدی، محیط دریایی و مشابه آن بسیار آسیب پذیر می باشد. همچنین مقاومت پایین در برابر درجه حرارت، گیرش کند و عمل آوری طولانی (مصرف فراوان آب) از دیگر معایب بتن های تولید شده با سیمان معمولی است. این در حالی است که سیمان ژئوپلیمری دوست دار محیط زیست است و نسبت به سیمان پرتلند 90 درصد کربن دی اکسید کمتری تولید کرده و می تواند فرآورده های ضایعاتی را به محصول مفید تبدیل کند.

وی گفت: خاکستر ذغال سنگ یا خاکستر بادی (ضایعات احتراق ذغال سنگ)، خاکستر روباره کوره های آهن گدازی، متاکائولین (خاک کائولین کلسینه شده)، خاکستر پوسته برنج، ضایعات صنایع شیمیایی و پتروشیمی و هر پسماندی که دارای آلومیناسیلیکات باشد از نمونه مواد اولیه ژئوپلیمر هستند. سیمان ژئوپلیمر ترکیبی از مصالح ژئولوژی طبیعی سیلیکات و آلومینا و محصول واکنش آن در محیط قلیایی با پیوندهای پلیمری است و از این جهت ژئوپلیمر نامیده می شود.

حاجی کریمی خاطر نشان کرد: بتن های ژئوپلیمری مقاومت شیمیایی و عملکرد بسیار مطلوبی در برابر خوردگی، حملات سولفاتی، اسیدی و محیط های کلرایدی دارند و حدود 2 تا 5 برابر بتن سیمان پرتلندی در برابر محیط های مهاجم مقاومت شیمیایی دارند. از دیگر ویژگی های بارز ژئوپلیمر حذف آب برای عمل آوری است زیرا عمل آوری ژئوپلیمر از طریق آبدهی صورت نمی‌گیرد بلکه با واکنش پلیمریزاسیون در یک زمان کوتاه اتفاق می‌افتد. ژئوپلیمر هم در دمای محیط و هم با حرارت عمل آوری می شود و متناسب با بالا رفتن درجه حرارت زمان گیرش آن کاهش و مقاومت نهایی افزایش می یابد.

مدیر مرکز تحقیقات صنعت ساختمان دانشگاه آزاد اسلامی قزوین، افزود: برخی از کابردهای ژئوپلیمر عبارتند از سازه های دریایی که در معرض حملات شیمیایی قرار دارند، لوله‌های فشاری و تونل های آبرسان که در معرض حملات اسیدی، نمکی و سولفاتی هستند؛ قطعات پیش ساخته اعم از بلوک ها و پنل های پیش ساخته ساختمانی، قطعات زیر ریل آهن، نیروگاه ها و پل ها به دلیل سرعت در زمان گیرش و سخت شدگی، روسازی باند فرودگاه ها، عایق های حرارتی در صنعت ساختمان، صنعت هوانوردی و موشک ها، صنعت اتومبیل سازی و همچنین اگزوز اتومبیل های مسابقات فرمول یک.

حاجی کریمی در پایان ضمن قدردانی از تلاش شبانه روزی استادان راهنما، اعضای تیم تحقیقاتی ژئوپلیمر و به ویژه سجاد یاسری سرپرست آن، ساخت این محصول در دانشگاه آزاد اسلامی قزوین را مرهون حمایت های بی دریغ و تشویق های دکتر موسی خانی ریاست دانشگاه و معاونت پژوهشی و همچنین توانمندی پژوهشگران مرکز تحقیقات صنعت ساختمان این دانشگاه دانست.